Monday, February 2, 2009

Dua Adun PKR Perak letak jawatan


Speaker Dewan Undangan Negeri Perak, V Sivakumar berkata beliau telah menerima surat peletakan jawatan dari Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Behrang, Jamaluddin Mat Radzi dan Adun Changkat Jering, Osman Jailu.

Katanya, beliau menerima surat peletakan jawatan mereka melalui faks pada kira-kira jam 5.45 petang di kediamannya.

Jamaluddin dan Osman juga merupakan ahli exco kerajaan negeri Perak.

"Mereka telah meletak jawatan sebagai Adun, berkuatkuasa serta-merta," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dengan itu, Sivakumar mengisytiharkan kerusi DUN Behrang dan Changkat Jering telah kosong dan dua pilihanraya kecil akan diadakan tidak lama lagi.

Menurutnya, beliau akan memaklumkan mengenai kekosongan tersebut kepada Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) esok.

Pilihanraya kecil bagi kedua-dua kerusi tersebut mesti diadakan dalam tempoh 60 hari.

Kedua-dua Adun PKR itu telah hilang sejak lima hari lalu, dan mencetuskan spekulasi bahawa mereka telah melompat menyertai Barisan Nasional.

Sivakumar tidak menyatakan bagaimana beliau menerima surat peletakan jawatan tersebut.

Dua Adun PKR itu 'hilang' sejak lima hari lalu, sekaligus mencetuskan spekulasi yang mereka telah melompat menyertai Barisan Nasional.

Jamaluddin, 52, dan Osman, 57, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen pada 25 Ogos tahun lalu kerana didakwa menerima rasuah berhubung permohonan satu projek perumahan berharga RM180 di Sri Iskandar di Perak Tengah. Kes mereka akan didengar pada 10 Februari depan.

Jamaluddin: Saya tidak letak jawatan

Bagaimanapun, pengumuman speaker mengenai peletakan jawatan kedua-dua Adun PKR itu dipertikaikan, sekurang-kurangnya oleh Jamaluddin.

Menurut laporan The Star Online, Jamaluddin dilaporkan menafikan yang beliau telah meletakkan jawatan sebagai Adun. Beliau juga mencabar kesahihan surat peletakan jawatannya itu.

Sebaliknya, kata beliau, ia merupakan surat tidak bertarikh yang mana beliau dan enam lagi Adun PKR diminta tandatangani pada Mac tahun lalu.

Katanya, surat itu hanyalah satu ikrar taat setia, yang menyatakan jika mereka (Adun) keluar dari PKR, maka mereka akan secara automatik mengosongkan kerusi masing-masing.

"Saya masih Adun Behrang," Jamaluddin dipetik sebagai berkata.

Oleh itu, katanya, beliau dan Osman masih Adun PKR dan tidak pernah menyatakan hasrat untuk meninggalkan parti itu atau menjadi wakil bebas, atau hendak menyertai Umno, lapor Bernama.

Ini merupakan kali pertama beliau memperjelaskan keadaan sejak dilaporkan hilang lima hari lalu, di tengah-tengah spekulasi yang mereka menyertai BN.

Jamaluddin juga berkata, beliau mengambil cuti sakit sejak hari Rabu, dan menafikan beliau hilang.

Beliau bagaimanapun enggan menyatakan di mana beliau berada semasa dikatakan 'hilang' itu.

Sementara itu, difahamkan kesemua wakil rakyat Pakatan Rakyat telah berkumpul di kediaman rasmi Menteri Besar Datuk Mohamad Nizar Jamaluddin di Ipoh untuk menghadiri satu mesyuarat tergempar.

Pakatan kini menguasai 32 daripada 59 kerusi di DUN Perak. BN pula mempunyai 27 kerusi.

Awal hari ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengesahkan beberapa Adun Pakatan Rakyat mungkin akan menyertai BN.

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan identiti Adun terbabit.
Ajijoi ~ Andaikata pilihanraya kecil benar-benar terjadi, serahkan saja kedua-dua kerusi tersebut kepada calon Pas. Habis cerita.-ajijoi blogspot.com

1 ulasan:

anakmelayuperak said...

assalamualaikum..

cuba buka fikiran, buka minda woii...
andai PR menang dan kerusi Dewan undangan negeri tidak di monolopi oleh kaum cina dan PAS yang begitu lantang hanya dapat 2 kerusi, pkr 1 kerusi, buat apa...orang bodoh pun boleh fikir..
kata ADIL, SAKSAMA dalam pentadbiran?...kenapa tidak letakkan wakil DUN sama banyak supaya andai berlaku undian di DUN, akan ada keseimbangan...

contoh.. andai MB, PAS nak bina masjid baru, nak bagi tanah kat melayu..tapi DAP ( kaum cina yang memegang majoriti kerusi) tak setuju.. undian memihak kepada mereka..sebab undian banyak..walaupun PAS dan PKR setuju..undian cuma 2 je..jangan le perbodohkan orang melayu perak lagi...