Saturday, December 13, 2008

Perak ganti Perdana V6 dengan Toyota Camry

KUALA LUMPUR, 12 Dis : - Kos membaiki serta menyelenggara Proton Perdana V6 yang tinggi mendorong Kerajaan Perak hari ini meluluskan pembelian 16 kereta Toyota Camry 2.4 sebagai kenderaan rasmi anggota exco kerajaan negeri dan pegawai kanannya.

Sebelum ini, kerajaan Terengganu menggantikan Perdana V6 Executive yang digunakan exco kerajaan negeri dan pegawai kanannya atas tujuan keselamatan dan penjimatan jangka panjang terutama dari segi penyelenggaraan.

Keputusan kerajaan Terengganu itu kemudiannya menjadi kontroversi walaupun disokong oleh Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob yang menyifatkan kos penyelengaraan Proton Perdana lebih tinggi dari Mercedes Benz.


Ketika menjelaskan keputusan keputusan kerajaan Perak itu, Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, pembelian 16 kereta Toyota Camry 2.4 diluluskan sebagai kenderaan rasmi anggota exco kerajaan negeri dan pegawai kanannya bagi menggantikan Proton Perdana V6 yang dianggap telah uzur.

Keputusan itu dibuat, katanya, kerana kos membaiki serta menyelenggara Proton Perdana yang digunakan sekarang adalah tinggi disebabkan kenderaan itu sudah lama dan sering mengalami kerosakan.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco hari ini, beliau berkata, pembelian itu membabitkan perbelanjaan lebih RM2 juta.

"Tempahan sedang diusahakan manakala kereta Proton Perdana yang bermasalah itu akan dijual," katanya.

Pada sidang Dewan Undangan Negeri 13 November lepas, kerajaan negeri pimpinan Barisan Nasional sebelum ini dilaporkan telah membelanjakan RM1.3 juta bagi kos penyelenggaraan dan baik pulih kenderaan rasmi Menteri Besar serta barisan Exco Negeri Perak dari tahun 2004 hingga Mac 2008.

Dalam sidang akhbar itu, Mohammad Nizar juga berkata, kerajaan negeri telah mengeluarkan arahan supaya semua projek perumahan di kawasan lereng bukit di Perak dihentikan sementara sehingga pemaju mendapat pengesahan Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA), Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Jabatan Mineral dan Geosains bahawa projek itu selamat
http://www.harakahdaily.net

0 ulasan: